Πληροφορίες

Τα Κουφονήσια υπήρξαν για πολλά χρόνια ένας αιγαιοπελαγίτικος παράδεισος κρυμμένος ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό. Πρόκειται για τρία μικρά νησάκια, το Άνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο, με το πρώτο μόνο να κατοικείται από ανθρώπους και τα άλλα δύο από κοπάδια αιγοπροβάτων. Κυκλαδίτικο άνυδρο τοπίο, κολπίσκοι με αμμουδερές παραλίες και σμαραγδένια νερά, φυσικές πισίνες και βράχια σαν γλυπτά σμιλεμένα από το κύμα και την αλμύρα συνθέτουν την εικόνα του τόπου. Η φύση εδώ μοιάζει ανέγγιχτη κάτω από το μοναδικό φως του Αιγαίου. 

Ατμόσφαιρα ήρεμη, άνθρωποι φιλικοί και φιλόξενοι, τόπος αυθεντικός ορίζουν την φυσιογνωμία των νησιών, που ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία σε όσους τα επισκέπτονται. Οι λιγοστοί κάτοικοι, ψαράδες ή κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία, αγαπούν τον τόπο τους, σέβονται την παράδοση και διατηρούν ζωντανά τα έθιμά τους, που πάντα περιστρέφονται γύρω από τη θάλασσα. Η Χώρα στο Άνω Κουφονήσι, ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του συμπλέγατος, με τα λευκά σπιτάκια, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τις μικρές φροντισμένες αυλές, διαθέτει κάποιες τουριστικές υποδομές, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία μόλις χρόνια, όταν τα Κουφονήσια μπήκαν δειλά δειλά στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Από εδώ είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς το υπόλοιπο νησί, πεζοπορώντας στα μονοπάτια του, με κάποιο δίτροχο ή από θαλάσσης με κάποιο από τα καΐκια των ντόπιων, που δένουν και στο Κάτω Κουφονήσι, για όσους αναζητούν την απόλυτη γαλήνη.

Πρόσβαση

  • Τα Κουφονήσια έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο με το λιμάνι του Πειραιά (διάρκεια ταξιδιού 8μιση ώρες περίπου). Η συχνότητα των δρομολογίων ποικίλει ανάλογα με την εποχή. Σύνδεση έχει επίσης και με τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα) αλλά και με τη Νάξο, την Πάρο, τη Μύκονο, τη Σύρο και την Αμοργό. Το ταξίδι από τη Νάξο προς το Κουφονήσι διαρκεί περίπου 2μιση ώρες.
  • Το καλοκαίρι, αιχμή της τουριστικής κίνησης, υπάρχει ένα ταχύπλοο καταμαράν που εκτελεί 6 δρομολόγια την εβδομάδα, από τη Ραφήνα προς τα Κουφονήσια μέσω Νάξου. Το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες συνολικά, ενώ από τη Νάξο 35 λεπτά.
  • Τα καράβια προσεγγίζουν μόνο το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι έχει καθημερινή σύνδεση με καΐκια από το Άνω Κουφονήσι.